Unigro

Implementatie PIM-oplossing inriver

Unigro is een Belgische retailer met een breed assortiment meubelen, huishoudelektro, hifi, linnen, lichaamsverzorging, vrijetijdsproducten en games. Het bedrijf staat bekend om de stipte en correcte levering, een ijzersterke aftersales en uitgebreide betaalmogelijkheden op maat. Het verbeteren van het levens-comfort van hun klanten, dat is waar Unigro dagelijks met zo’n 200 mensen aan werkt.

Ingezette expertises

  • Implementatie inriver PIM
  • Koppeling ERP
  • Koppeling datapool GfK

De klantvraag

De ontwikkelingen bij Unigro volgen elkaar in hoog tempo op. Om de klanten nog beter te bedienen in een snel groeiende e-commerce markt, investeert Unigro volop in nieuwe performantere IT-systemen. Centraal staat een nieuw ERP-systeem. Daaraan gekoppeld wil Unigro een best-of-breed Product Informatie Management (PIM) systeem implementeren. Hierbij is de keuze gemaakt voor de oplossing van inriver.

De implementatie

Inriver PIM is een ideaal systeem voor het beheer van de processen rond productinformatie management. Dit proces werd bij Unigro voorheen in een eigen CMS ondergebracht. Inriver biedt voor Unigro meer mogelijkheden tot verdere ontwikkeling in e-commerce en is uitermate geschikt voor multikanale publicaties.

PIM first

Het geïmplementeerde inriver PIM-systeem heeft binnen Unigro een zeer belangrijke rol ingenomen. PIM staat bij Unigro vooraan in de productdata keten. Dit betekent dat producten niet alleen verrijkt worden in het systeem, maar ook in PIM aangemaakt worden en niet -zoals bij veel organisaties- in het ERP. Zodra in PIM een nieuw product wordt aangemaakt en dit voldoet aan de datakwaliteitseisen, wordt de data naar het ERP-systeem gecommuniceerd.

Data onboarding

Als retailer van een zeer breed assortiment heeft Unigro te maken met een omvangrijk supplier onboarding proces. Bij toelevering van productinformatie vanuit leveranciers wordt een hoge mate van automatisering nagestreefd. Tijdens de PIM-implementatie is daartoe een two-way connectie gelegd naar de reeds bestaande supplier onboarding omgeving.

Een andere belangrijke bron van data die gebruikt wordt, is de datapool van GfK. Iedere nacht wordt de data van voornamelijk elektronica producten ingelezen in inriver PIM. Mutaties worden automatisch overgenomen.

Productinformatie creëren en verrijken

Een elementaire functionaliteit in inriver PIM is het definiëren van workflows. Dit in combinatie met de uitgebreide zoekfunctie in inriver zorgt ervoor dat er controles op datakwaliteit kunnen worden uitgevoerd.

Datacontrole en productclassificatie

Voordat productinformatie gepubliceerd wordt, vindt datacontrole plaats binnen inriver PIM. Pas als alle benodigde productinformatie juist gevuld is, kan een product gepubliceerd worden. Hierbij is een product-classificatie geïmplementeerd die er o.a. voor zorgt dat een product bij het bereiken van bepaalde volledigheid, automatisch wordt overgenomen in de webpublicatie hiërarchie.

Relaties

Ook één van de mogelijkheden die Unigro nu heeft: het aanduiden van cross-sell relaties tussen artikelen. Door producten en productcategorieën in inriver PIM aan elkaar te verbinden kan Unigro haar klanten in de webshop suggesties geven.

Publicatie

Inriver PIM is gekoppeld aan de webshop van Unigro. Deze koppeling zit zodanig in elkaar dat de gehele online productcontent en assets beheerd worden vanuit inriver PIM.

Print koppeling

Jaarlijks worden door Unigro meer dan 20 catalogi uitgebracht, een zeer arbeidsintensieve klus voor verschillende afdelingen. Met de implementatie van inriver PIM en de daarbij behorende functionaliteit op gebied van print, is het proces hierbij efficiënter en minder foutgevoelig geworden. De catalogusstructuur is vanuit het ERP-systeem volledig in inriver PIM opgenomen en via een koppeling met het ontwerpprogramma Adobe InDesign verschijnt deze structuur automatisch op de pagina’s, met bijbehorende productinformatie en afbeeldingen. Bij wijzigingen in productinformatie kan binnen InDesign eenvoudig geüpdated worden, zonder dat er enig knip- en plakwerk aan te pas hoeft te komen.

Inriver PIM is uitstekend afgestemd op onze online doelstellingen.

Resultaat

De implementatie van inriver PIM zorgt ervoor dat Unigro nu veel meer controle heeft op het productinformatie management proces. Door te werken met één databron die altijd beschikt over de meest accurate informatie, bestaan er nooit meer misverstanden over versies of over de juistheid van informatie. De uitgebreide automatische publicatiefunctionaliteiten leveren een gestroomlijnde en minder foutgevoelig proces op.

Luc Gistelinck, Communications Manager, Unigro: “Wij kiezen voor inriver PIM om de productinformatie management processen gestroomlijnd en efficiënt te laten verlopen in onze e-commerce omgeving. Inriver PIM is uitstekend afgestemd op onze online doelstellingen. Het is een gebruiksvriendelijke tool voor het efficiënt beheren van productinformatie en voor het realiseren van multikanale publicaties. In Unigro’s zeer complexe IT-landschap hebben de PIM-experts van XSARUS zich buitengewoon wendbaar getoond. Dankzij deze prettige samenwerking profiteren we nu van een uitstekende PIM-oplossing.”

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden op onze cookiespagina.