Composable e-commerce: hoe ver ga jij?

Bram Hoekman
Bram Hoekman
CTO
3 juni 2024

De juiste systemen en tools in een optimale samenhang om jouw digital commerce strategie te ondersteunen; ga je voor een geïntegreerd pakket (suite) of kies je voor composable met best-in-class tools? De richting die je opgaat, kan jouw strategie maken of breken. Hoe ver ga je in de breakdown van je IT-architectuur? Beide benaderingen hebben voors en tegens, je leest het hier.

Geïntegreerd pakket: eenvoud in implementatie en beheer

Een geïntegreerd pakket biedt een breed scala aan functionaliteiten en is eenvoudig in implementatie en beheer.

Voordelen

  • Eenvoud: Een allesomvattend pakket is vaak eenvoudiger te implementeren en te beheren.
  • Kosten: Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, zijn de operationele kosten doorgaans lager omdat je te maken hebt met één leverancier en één soort licentiekosten.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Een geïntegreerd systeem betekent dat medewerkers slechts één systeem onder de knie hoeven te krijgen.

Nadelen

  • Minder flexibel: Je bent voor alle functionaliteiten afhankelijk van één leverancier en kunt minder snel inspelen op veranderingen of nieuwe technologieën.
  • Mogelijke beperkingen: Een monolithisch systeem biedt niet altijd de beste oplossing voor elk onderdeel van je e-commerce platform.
  • Upgrades en onderhoud: Grote upgrades kunnen complex en tijdrovend zijn, aangezien alle functies in één keer worden aangepakt.
Composable: maximale flexibiliteit en schaalbaarheid

In een composable architectuur kies je voor elk component in je e-commerce platform de beste tool voor jouw organisatie. Dit geeft maximale flexibiliteit en schaalbaarheid.

Voordelen

  • Best-in-class oplossingen: Met een composable architectuur kun je voor elk onderdeel de beste oplossing kiezen. Dit kan resulteren in een e-commerce platform dat perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften.
  • Schaalbaarheid: Je kunt snel inspelen op veranderingen in de markt en nieuwe technologieën integreren zonder ingrijpende operaties.
  • Innovatie: Door gebruik te maken van gespecialiseerde tools kun je sneller innoveren en je onderscheiden van de concurrentie.

Nadelen

  • Complexiteit: Het technisch en functioneel beheren van meerdere tools en systemen is complex en vereist gespecialiseerde kennis.
  • Kosten: De integratie van verschillende systemen kan duur zijn, zowel in termen van initiële implementatie als onderhoud. Ook brengt een diversiteit in tools een diversiteit in kostenstructuren met zich mee.
  • Training: Medewerkers moet getraind worden in het gebruik van verschillende tools, wat een serieuze investering vergt in tijd en middelen.

Deze afweging maakte Van Tilburg

Maar liefst 78% van de wensen van Van Tilburg voor een nieuw e-commerce platform sloten één op één aan op SCAYLE. Geen verrassing, SCAYLE is namelijk dé motor achter de succesvolle Duitse retailer ABOUT YOU. Een perfecte match voor fashionretailer Van Tilburg en daarom ook een bewuste keuze om dit totaalpakket te kiezen.

SCAYLE fungeert niet alleen als sterke e-commerce basis, maar Van Tilburg maakt ook met succes gebruik van onder andere product informatie management (PIM) functionaliteiten binnen het platform.

Ook benut Van Tilburg de standaardfunctionaliteiten voor de on-site search en merchandising van het platform. De overwegingen achter deze keuze? Doelen, tijd en budget waren belangrijke factoren. Third-party tools op het gebied van on-site search en merchandising boden misschien wel meer functionaliteiten, maar de focus lag op andere prioriteiten. Bovendien scheelde het tijd en budget om een straight forward aanpak vanuit het platform zelf te hanteren.

Voor personalisatie, accountbeheer en loyalty koos Van Tilburg daarentegen wel voor third-party tools. Ook het content management systeem is third-party. Zo heeft Van Tilburg stappen gezet richting composability in combinatie met de geïntegreerde totaaloplossing van SCAYLE.

Waar trek je de grens?

Een composable of geïntegreerd pakket is geen keuzekwestie, het gaat erom waar je de grens trekt. Hoever ga jij in je composability? Hier zijn enkele overwegingen:

  • Organisatorische capaciteiten: Heeft je team de expertise en middelen om meerdere systemen te beheren, te onderhouden en optimaal in te zetten? Zo niet, dan kan een suite aanpak de voorkeur hebben.
  • Specifieke behoeften: Heb je zeer specifieke eisen die met een meer composable aanpak het best kunnen worden vervuld? In dat geval kan de extra complexiteit gerechtvaardigd zijn.
  • Kosten: Wat is je budget voor initiële implementatie en lopende onderhoudskosten? Een gedetailleerde kosten-batenanalyse kan je helpen om de juiste beslissing te nemen.
  • Toekomstvisie: Hoe snel verwacht je dat je organisatie zal groeien en veranderen? Een composable architectuur biedt meer flexibiliteit om met deze veranderingen om te gaan.

Kunnen we meedenken?

Iedere organisatie heeft andere prioriteiten, speerpunten en budgetten om rekening mee te houden. Met 24 jaar ervaring weet XSARUS hier alles vanaf en adviseert je graag. Tip: kijk niet alleen conceptueel naar de oplossing, maar doe gedegen onderzoek. Welke tools en functionaliteiten zijn ondersteunend aan je businesscase? En wat is eerder nice-to-have? Door composable als uitgangspunt te nemen, maar nog met grote componenten binnen je IT-architectuur te werken, houd je de weg open om later nog verder te detailleren.